2 Haziran 2018 Cumartesi

Faytonlara Hayır !


Merhaba arkadaşlar.Sınavlardan dolayı yaklaşık 1 aydır yoktum.Artık geldim ve tam geldim.Sizlere bugün faytonculuğa olan tepkimi yazmak istedim .Yavrusunun gözü önünde can çekişerek ölen atın videosunu izlediniz mi? Video, Adalara gelen yabancı turistler tarafından çekilmiş. Üstüne sineklerin üşüştüğü devasa at yerde çırpınıyor, yavrusu ne yapacağını bilemez hâlde annesine bakıyor. Küçük bir çocuk yavruyu teselli etmeye çalışıyor, okşuyor. Birazdan bir kepçe geliyor, can veren anneyi karga tulumba, sanki bir inşaat artığıymış gibi alıyor gürültülü motor sesleri arasında. Bağladıkları yavru tüm gücüyle annesinin cesedine doğru atılıyor, belli ki annesinin cansız bedeninden bile ayrılmak istemiyor ya da tek istediği son bir veda...
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)’in raporuna göre, Adalar genelinde 272 fayton bulunuyor ve 1.540 at bu faytonlarda çalıştırılıyor. Resmî verilere göre, yılda 400 at fayton kazalarında veya bakımsızlıktan ölüyor. Gerçek rakamın resmî verilerin çok daha üstünde olduğunu tahmin edersiniz.
Adaların zemini Avrupa’daki faytonların çalıştırıldığı düz zemin gibi değil. Hayvanlar yazın cehennem sıcağında dik yokuşları üzerlerinde en az 4 kişiyle –ki kârı arttırmak için bu sayı 5-6’ya da çıkarılabiliyor- tırmanmaya zorlanıyorlar. Zaman zaman sıcaktan parçalanan asfalta takılıyor ayakları, bacakları kırılıyor. Adada hayvanların tedavisinin yapıldığı bir rehabilitasyon merkezi yok tabii ki. Hayvanı, üzerinden maksimum kâr sağlanması gereken bir meta olarak gören faytoncunun onu tedavi ettirecek hâli de yok! Yaralananlar ölüme terk ediliyor.
Yemek ve su verildiği zaman koşamayan atlar gün boyu o sıcakta aç susuz dik yokuşları tırmanıyor. Ağzı var, dili yok, nasıl su istesin? Ola ki artık dayanamayacak hâle gelip yere düşerse bu sefer kırbaçlanarak zorla ayağa kaldırılıyor. Bu sömürüye can mı dayanır? Normal bir atın ömrü 25-30 yıl iken fayton atları sadece 2 yıl yaşayabiliyor. Yaşarken bu kadar işkenceye maruz kalan hayvanın ölüsüne saygı gösterilir mi? Ölenler Adalarda denizin dibini boyluyor. İnanmazsanız 20 metrelik bir dalış yapın, denizin altı at iskeletleriyle dolu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder